Размер шрифта: A A A
Цветовая схема: A A A
Call Center: 8 (727) 390-66-75

Единый городской телемедицинский Call-центр Алматы - 8 (727) 30-05-05;      Единый номер для сотовых операторов - 1312.

Ас қорыту проблемалары: қиындықтан қалай аулақ болуға болады.

Асқазан-ішек жолдарының патологиялары бүгінде адамның ең көп таралған ауруларының ондығына кіреді.

Көбінесе бұл аурулар белгілі бір аурудың пайда болуына немесе адам ағзасының үйлесімді жұмысының бұзылуына себеп болады. Егер ас қорыту органдары табиғат тағайындағандай жұмыс істемесе, онда көптеген басқа процестерге ас қорытудың бұзылуынан тізбекті реакция жүреді.

Қазір балалар арасында асқазан-ішек жолдарының патологиясы жиі кездеседі. Бұл жағдайда аурудың созылмалы түрлері жедел процестерден басым болады. Соңғы 10-15 жылда гастрит пен гастродуоденит 2 есе жиі анықтала бастады. Медициналық статистикаға сәйкес, әрбір 4-ші баланың ас қорыту жүйесінің ауруы бар.

Ас қорыту жүйесінің патологиясы дененің басқа жүйелерінің дамуына теріс әсер етуі мүмкін. Осылайша, жүйке аурулар асқазан-ішек жолдарының зақымдануы бар балалардың 80-90% кездеседі, 40% жағдайда мұрын-жұтқыншақ (созылмалы тонзиллит), ал 50% - да сүйектер мен қаңқа зардап шегеді. Жағымсыз салдардың алдын алу үшін ата-аналар ертерек үлкен назар аударуы керек.

Аурудың алдын алу - оны емдеуден гөрі әрқашан оңай.

Алдын алудың негізгі түрі – бастапқы жолы. Мұнда баланың дұрыс тамақтану әдетін қалыптастыру өте маңызды.

Екінші жолы. Профилактиканың бұл түрі аурудың дамуын болдырмау үшін балаларды асқазан-ішек жолдарының патологиясы бойынша қауіп тобына бөлуге бағытталған. Мұнда тамақтану және өмір салтын түзету жүзеге асырылады.

Дәрігердің (педиатр, гастроэнтеролог) ұтымды тамақтану бойынша ұсынымдары: күніне кемінде 4-5 рет тұрақты және уақтылы тамақтану; жануарлар ақуызының үлесін арттыру (жалпы диетаның кемінде 50%), өсімдік ақуызы – 50% - дан аспайды; оңай қорытылатын тағамдарды (қоян, күркетауық еті) тұтыну, майлы және ауыр тағамдарды алып тастау. тағамның ассимиляциясы (үйрек еті, қаз, қой еті, майлы шошқа еті); тек 4 жастан бастап ірімшік; жемістер мен көкөністер күнделікті (ауыр металдардың тұздарын, бактериялық токсиндерді кетіреді, ішек қозғалғыштығын жақсартады, асқазанның қышқылдығын төмендетеді). Мектептегі гастриттің алдын-алу: теңдестірілген тамақтану (ақуыздар, майлар, көмірсулар және килокалория бойынша); жаттығулар мен тамақтанудың кезектесуі (дене шынықтыру екінші таңғы ас басталғанға дейін, сыныпқа байланысты 2-3-ші сабақ болуы керек); кешкі асқа жеңіл сіңімді тағамдар (көкөністер, жемістер, ашытылған сүт тағамдары); майлы, қуырылған, тұзды және ащы тағамдар; мектептегі травматикалық оқиғаларды болдырмау.

Тамақтанудың ерекшеліктері: Тамақтану кезінде оны сумен ішу керек (асқазанның қышқылдығы төмендейді), бірақ тамақтан кейін ұсынылмайды. Таңғы астан, түскі және кешкі астан кейін жатуға, жүгіруге және секіруге болмайды-бала үстелде 10 минут отыруы керек (рефлюксті болдырмау үшін). Ұйқыдан 2 сағат бұрын келесі тағамдарды қолдану ұсынылады: сүзбе, ашытылған сүт тағамдары, жарма, омлет, көкөністер. Ұйқының ерекшеліктері: баланы төсекке жатқызған кезде кереуеттің бас ұшын 10-15 см көтеру керек.

Деніңіз сау болсын! Өзіңізге және жақындарыңызға қамқорлық жасаңыз!

We use cookies to improve our website. Cookies used for the essential operation of this site have already been set. For more information visit our Cookie policy. I accept cookies from this site.Agree